Япония изстрелва уникална космическа сонда към астероид
Япония изстрелва уникална космическа сонда към астероид / Thinkstock/Getty Images

Правителството на Япония е взело решение на 30 ноември да изстреля уникалната си космическа сонда "Хаябуса-2" /"Сокол-2"/ към астероид, за да събере проби от грунта. Това съобщи министърът на образованието, културата, спорта, науката и технологиите Хакубун Шимомура, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Сондата ще бъде изведена в космоса с тежката ракета Ейч-2А. Изстрелването ще бъде осъществено от базата Танегашима, разположена в южната част на Япония.

"Хаябуса-2" трябва да достигне целта си - астероида "1999 JU3" - в средата на 2018 година. През 2019 космическият апарат трябва да отлети от неговата повърхност и да кацне отново на Земята, година по-късно. За разлика от астероида Итокава, изследван от първата сонда "Хаябуса", в новия космически обект, представляващ малка скалиста сфера, има следи от въглерод и вода, съобщава Франс прес.

"Хаябуса-2" ще бъде съоръжена с космическо оръдие. Когато сондата достигне до планираната орбита над астероида "1999 JU3", тя ще изведе този уред, след което ще се подслони от другата страна на небесното тяло.

Оръдието ще бъде задействано и ще изстреля метално гюле, което ще издълбае кратер с диаметър няколко метра. Тогава сондата ще кацне над дупката и ще вземе подпочвени проби.

Японските специалисти смятат, че подземните проби са по-интересни за изследване от повърхностния слой, защото са по-добре запазени. В тях могат да се съдържат органични вещества и вода. Според изследователите експеримент ще хвърли светлина върху начина, по който се е разпространил животът във Вселената.

Японската космическа агенция ДЖАКСА се надява сондата "Хаябуса-2" да повтори успеха на своята предшественичка, успяла да събере прах от астероида Итокава след 7-годишна одисея, стартирала през 2003 г. На 13 юни 2010 г. "Сокол" се доближи до Земята и изстреля капсула с образци от астероида, след като извърши най-дългото пътуване в историята на човечеството, изминавайки 6 милиарда километра.

Източник: БТА