/ Thinkstock/Getty Images
Японският товарен космически кораб "Конотори 6" не успя да изпълни една от главните си мисии - експеримент за събиране на космически боклук, предаде телевизия Ен Ейч Кей. Първият неуспешен опит за събирането на космически боклук бе направен още на 28 януари, сега се провали и вторият.

"Конотори 6" трябваше да развие метално въже с дължина 700 м, по което трябваше да бъде пуснат електрически ток. Това би довело до забавяне на космическия боклук на околоземна орбита заради взаимодействието с магнитното поле на Земята и съответно спускането му в плътните слоеве на атмосферата, където той да изгори.

Японски кораб ще експериментира с почистване на "космически боклук"

Японската космическа агенция ДЖАКСА смяташе да използва подобни устройства за почистването на орбитите на височина от 800 до 1400 км, където изобилието от космически боклук е голямо.

Очаква се към края на деня в понеделник самият "Конотори 6" да влезе в плътните слоеве на атмосферата.

Космическият товарен кораб бе изстрелян на 9 декември 2016 г. с помощта на ракетата носител H-2B. Той достави успешно на Международната космическа станция и хранителни продукти, питейна вода, седем микроспътници и нови електрически батерии. Общият товар беше 5,9 тона.

Колко космически боклук има в околоземната орбита?

По данни на учените в орбита около планетата се намират около 600 000 обекта, които се смятат за "космически боклук" (с размери над 1 см) сблъсъкът с които може да повреди сериозно космически апарат. Други приблизително 16 000 обекта са с размери над 10 см и практически могат да унищожат космически кораб.

Орбитите на контролираните спътници често пъти се налага да бъдат коригирани, за да се избягват подобни сблъсъци, което намалява запасите от енергия и срока на живот на апарата.
БГНЕС