Парализирани хора преместиха с мисълта си курсор върху компютърен екран
Парализирани хора преместиха с мисълта си курсор върху компютърен екран / снимка: Thinkstock/Getty Images

Двама човека, които са парализирани, в чиито мозъци са вкарани електроди, успяха с мисълта си да контролират курсор върху компютърен екран, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Това е важна крачка напред към създаване на апарати, които ще осигурят известна автономност на парализираните хора.

Мозъчно-компютърна връзка помогна на млад мъж да проходи

Двама души, засегнати от амиотрофична латерална склероза, която неизбежно води до парализа, били снабдени с електроди, имплантирани в моторния кортекс - мозъчна зона, която контролира движенията. Благодарение на тези електроди, използвани за дешифриране на сигнали, изпратени от въпросната мозъчна зона, двамата участници успели, представяйки си дадено движение, да преместят курсор върху компютърен екран. Американски учени заявиха, че този вид мозъчна протеза, която функционира с помощта на електронно устройство, би могла да подобри качеството на живота на парализирани хора, като им позволи да контролират от разстояние компютри и дори крайници.

Парализиран мъж контролира роботизирана ръка с мисъл

Сходен експеримент бе извършен през 2011 г. с друг парализиран човек. "Оттогава системата за тълкуване на мозъчни вълни обаче значително се подобри и позволява по-бърз и по-прецизен контрол върху курсора на компютърния екран", поясни Джейми Хендерсън от Станфордския университет.

Новият експеримент може би изглежда по-малко впечатляващ в сравнение с този през 2011 г., когато Кейти Хътчинсън, която е с парализа на четирите крайника, успя да задвижи роботизирана ръка благодарение на електроди, имплантирани в мозъка й. "Клиничните експерименти БрейнГейт2, извършвани от няколко изследователски центъра в САЩ, проучват различни възможности за използване на мозъчни сигнали, за да може един ден парализирани да контролират уреди в обкръжаващата ги среда", отбеляза Хендерсън.

Още една крачка към връзката мозък - машина

Може да става въпрос за контролиране на изкуствена ръка, но също на курсор върху компютърен екран, преди един ден да се възстанови връзката между мозъка и парализирания крайник на човек с парализа на четирите крайника.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър медисин".

Източник: БТА