Откриват първа планета в друга галактика
Откриват първа планета в друга галактика / снимка: БГНЕС, архив

Европейски астрономи съобщиха, че са открили първата планета от галактика извън Млечния път, според изследване, публикувано в САЩ. Екзопланетата е малко по-голяма по размери от Юпитер, газообразният гигант, най-голям в нашата Слънчева система, и обикаля около звезда на 2000 светлинни години от Земята.

Двете небесни тела се смятат за част от поток Хелми, група звезди, които остават след като тяхната минигалактика е била погълната от Млечния път преди между 6-9 млрд. години, според публикацията в Science Express. Астрономи са успели да открият планетата, наречена HIP 13044 b с телескоп, собственост на Европейската Южна лаборатория в Ла Сила в Чили, разположена на 2400 м надморска височина на около 600 км северно от столицата Сантяго, уточнява БГНЕС.

Планетата се намира твърде близо до звездата, около която се движи и е преживяла фаза, при която нейното Слънце е претърпяло огромно нарастване след като то изчерпало основните си запаси водородно гориво, позната като етап "червен гигант" от звездната еволюция.

„Откритието е особено интригуващо като се има предвид далечното бъдеще на собствената ни планетна система, тъй като Слънцето също се очаква да се превърне в червен гигант след около 5 млрд. години", според водещия изследовател Джони Сетиаван от Института за астрономия „Макс Планк". Предполага се, че откритата планета е твърде гореща, защото се намира в твърде близка орбита до звездата извършвайки една обиколка около нея за 16 дни и по всяка вероятност е близо до края на живота си. Звездата би могла вече да е погълнала други планети от своята орбита, което би довело до ускоряване на движението й, което означава, че времето на оцелялата планета изтича.