Още сме последни в ЕС по достъп до широколентов интернет
Още сме последни в ЕС по достъп до широколентов интернет / netinfo

България все още е на последно място по достъп до широколентов интернет в ЕС, защото голяма част от пазара е в сивия сектор. Около това мнение се обединиха представители на комисията за регулиране на съобщенията и Държавната агенция за информационни технологии и съобщения при представяне на анализ на пазара за високоскоростен интернет у нас. Гергана Тодорова информира.

Между 7 и 8 процента от домакинствата у нас имат достъп до високоскоростен интернет, съобщи председателят на Държавната агенция по информационни технологии и съобщения Пламен Вачков. До 2010 година обаче според европейските изисквания трябва да удвоим този процент. Вачков съобщи, че ръководеното от него ведомство е изготвило национална програма за развитие на широколентовия интернет, което ще бъде внесено в Министерски съвет. Според Албена Мирошникова, съветник на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията повече от 50 на сто от пазара на този вид услуги у нас е в сивия сектор.

Според регулатора Брюксел няма реални данни за българския пазар и затова поставя страната ни в дъното на таблицата по достъп до високо скоростен интернет. Анализът на две от големите фирми в България показва, че абонатите на LAN-оператори у нас са между 200000 и 400000 души. Според данните общият брой на потребителите на интренет в България е над 1 млн. души. Бизнесът е категоричен, че страната ни е на едно от челините места в Европа, но регулацията в страната е слаба. Пламен Вачков пък подчерта, че операторите вече успяват да достигат чрез оптични технологии до домовете на хората. Според него държавата трябва да направи достъпни интерент услугите за малцинствените групи и социално слабите.