НАСА ще строи собствен пилотиран кораб
НАСА ще строи собствен пилотиран кораб / Gulliver/Getty Images

НАСА планира след около три години и половина напълно да се откаже от услугите на Роскосмос за транспортиране на нейни космонавти до Международната космическа станция.

Според директора на американската космическа агенция Чарлз Болдън новият американски пилотиран кораб трябва да извърши първия си полет до МКС през 2017 година. До този момент международните екипажи ще продължат да пътуват до орбиталния комплекс с руските "Союз".

По изчисления на икономисти за последните години САЩ са плащали на Русия за едно място на такъв кораб около 65 млн. долара, отбелязва БГНЕС. Споразумението между НАСА и руската космическа агенция Роскосмос изтича в средата на 2017 година. Представители на НАСА и по-рано са заявявали, че по това време вече ще разполагат със собствен транспорт, който да замени совалките, излезли от употреба през 2011 година.

Сега Болдън официално заявява, че от 19 ноември НАСА започва да приема заявки от търговски фирми за строителството на нов пилотиран космически кораб. Програмата ще бъде изпълнявана в частно-държавно партньорство и ще се финансира приблизително наполовина от държавния бюджет. Своето участие в нея вече са потвърдили фирми като "Спейс-Екс" и "Орбитал сайенсис", чиито ръководители присъстваха на изявлението на Болдън в седалището на НАСА.