НАСА няма връзка със своя сонда на Марс
НАСА няма връзка със своя сонда на Марс / netinfo

НАСА направи тази седмица още два неуспешни опита да възстанови контакта със сондата "Марс глоубъл сървейър", която от 10 години изпращаше детайлни снимки от Червената планета, предаде Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Радиовръзката със сондата бе загубена на 2 ноември. Американската космическа агенция заяви по-рано тази седмица, че мисията на апарата за картографиране на повърхността на Марс вероятно е приключила.

Опитите за установяване на връзка с "Марс глоубъл сървейър" обаче продължават. В тях е бил включен и марсоходът "Опортюнити", който обаче не е успял да засече сигнали от сондата при два опита във вторник и сряда, съобщи НАСА.

Първоначално планирана за две години, "Марс глоубъл сървейър" e най-продължителната и продуктивна мисия на Марс до момента, отбелязва Асошиейтед прес. Изстреляна на 7 ноември 1996 г., сондата изпрати на Земята над 240 хиляди снимки от Червената планета.

ИТАР-ТАСС посочва, че "Марс глоубъл сървейър" е един от четирите изкуствени спътника в орбитата на Марс, три от които американски и един европейски. Отделно на повърхността на Червената планета работят два американски марсохода. /БТА/