НАСА чества 50-годишнината си
НАСА чества 50-годишнината си / снимка: БГНЕС

50 години след като бе създадена в разгара на Студената война, НАСА възнамерява да съхрани доминиращата си роля в космическите изследвания, информира агенция Франс прес.

Създаването на НАСА на 1 октомври 1958 г. е пряко свързано с изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята "Спутник-1" от Съветския съюз на 4 октомври 1957 г. Това събитие сложи началото на ожесточена надпревара между двете свръхсили, които искаха да покажат превъзходството си в технологиите, а оттам и превъзходството на политическата си система.

Надпреварата, свързана с изпращане на човек на Луната, бе повече от космически изследвания или акт на национална гордост, заяви директорът на НАСА Майкъл Грифин. Тази надпревара бе смятана за истинско изпитание за нашата демокрация и за самата концепция за свобода. Освен това Съветският съюз бе показал, че успехите в Космоса могат да осигурят власт и влияние в света, допълни той.

След като през юли 1969 г. изпрати човек на Луната, НАСА се наложи в космическите изследвания въпреки някои провали, като например загубата на две совалки.

НАСА продължава да е лидер в космическите изследвания и настоява да остане такъв благодарение на програмата "Констелейшън" ("Съзвездие"), разкрита през 2004 г. от президента Джордж Буш. Тя предвижда завръщане на американци на Луната до 2020 г., последвано от пилотирани мисии до Марс.

НАСА обаче дава признаци за "задъхване", защото бюджетът й изглежда вече не може да отговори на амбициите й. Поради липса на финансови средства полетите на три совалки ще бъдат спрени през 2010 г., след като строежът на Международната космическа станция бъде завършен, като целта е да се финансира построяването на "наследника" на совалката – космическият кораб "Орион", в рамките на програмата "Констелейшън". "Орион" обаче ще започне да лети едва през 2015 г.