На Марс е имало огромен океан колкото Арктика
На Марс е имало огромен океан колкото Арктика / Thinkstock/Getty Images

В далечното минало на Марс е имало океан голям колкото Арктика, оповестиха учени от НАСА, цитирани от Франс прес. Като изследвали марсианската атмосфера, те преценили, че Червената планета е изгубила 87 процента от водата си в космоса. Когато в ранните етапи от еволюцията си планетата Марс е била влажна, е имало достатъчно вода, за да покрие цялата й повърхност и да достигне дълбочина 137 метра, уточняват учените.

В действителност обаче водата вероятно е формирала океан, който покривал половината от северното полукълбо на планетата и на места е достигал дълбочина 1,6 км. Като се имат предвид геоложките особености на тази част от Марс, се смята, че там вероятно е имало океан, който покривал 19 на сто от повърхността на планетата. За сравнение Атлантическият океан покрива 17 на сто от земната повърхност.

"Получените резултати предоставят преценка за водата, която е текла на Марс, въз основа на изгубените количества вода в космоса", заяви един от ръководителите на изследването Джеронимо Вилянуева от центъра "Годард" за космически полети на НАСА в Грийнбелт, Мериленд. „Сега можем да опознаем по-добре историята на водата на Марс".

Новата преценка е базирана върху детайлни наблюдения на различни форми на водата - обикновената вода, съставена от два водородни атома и един кислороден, и тежката вода, в която един от водородните атоми е заменен с атом деутерий.

Като използвали инфрачервения телескоп Кек 2 на НАСА на Хавайските острови и мощния телескоп на Европейската южна обсерватория в Чили, учените различили химичните подписи на тези две форми на водата. Сравнявайки съотношението между тежката и обикновената вода, те установили какво количество вода се е изгубило в космоса. Учените извършили неколкократни изследвания в разстояние на 6 години, които се равняват на около три марсиански години. Създадената по този начин карта показва също сезонни промени и наличие на микроклимат на Марс. Учените проявили най-голям интерес към райони в близост до полюсите. Там има големи запаси от вода, която днес е под формата на лед. "След като е изгубила толкова много вода, планетата Марс вероятно е била влажна по-дълго, отколкото се смяташе досега", отбеляза Майкъл Мума от центъра "Годард". „Това навежда на мисълта, че е можело да бъде обитавана по-дълго".

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс".

Източник: БТА