На 1 март въвеждаме преносимостта на номерата
На 1 март въвеждаме преносимостта на номерата / netinfo

На първи март 2008 година ще бъде въведена преносимостта на мобилните номера у нас. Това е срокът, който са поставили от Комисията за регулиране на съобщенията, съобщи новият председател на регулаторни орган Веселин Божков. Две седмици след назначаването му Комисията е приела функционалните спецификации, които уреждат взаимоотношенията на операторите при извършването на преноса.

Абонатите да плащат по 5 лева потребителска такса за услугата е приела Комисията и ще предложи тази цена на мобилните оператори. Практиката в Европа показва, че таксата варира между пет и десет евро, но има и страни, в които тази услуга не се заплаща, обясни Веселин Божков. Първоначалната цена, която ще плащат операторите един на друг ще бъде 22 лева за възстановяване на административните разходи. И трите телекома са постигнали съгласие потребителят да бъде абонат на даряващата страна след извършване на пренасянето, съобщи шефът на КРС, въпреки че това е най-непопулярният вариант в страните от Европейския съюз.

Повечето държави са избрали хибридния метод, като по думите на Божков след изтичането на пробния шестмесечен срок, може да се избере и този вариант, ако се окаже по-изгоден.

От началото на новата година телекомите трябва да представят изградена обща база данни за преносимостта. Ако това не се случи, от КРС ще ги задължат в едномесечен срок да подпишат споразумение, обясни Божков.

Все още не е съвсем ясно дали и трите мобилни оператора имат готовност да въведат преносимостта, но ще бъдат принудени да се споразумеят, каза Веселин Божков. По думите му потребителите заслужават тази услуга, която в страните от Европейския съюз отдавна е история.