Morgan ще представи водородния LifeCar концепт в Женева
Morgan ще представи водородния LifeCar концепт в Женева / netinfo

Плановете си за водородния LifeCar компанията Morgan обяви още през октомври 2006 година, но до момента резултат нямаше. В Женева обаче британската компания ще представи напълно завършения концепт кар LifeCar. Спортният автомобил е базиран на модела Aero Eight roadster, а задвижването се извършва с помощта на горивни клетки.

Разработен е съвместно с няколко организации, сред които и университета в Оксфорд, като за това са похарчени около 3 млн. долара.

Целта на проекта е да се демонстрира, че освен екологично чисти, автомобилите от този род могат да доставят и удоволствие от шофирането. Задвижването е на четирите колела от електромотори, черпещи енергия от пакет горивни клетки. Пробегът на LifeCar е около 200 мили (320 км).

Регенерираната при спиране енергия се използва при ускорението на автомобила. Това помага LifeCar да е екипиран с по-малки като размери пакет горивни клетки и резервоар за водорода, което е изключително важно за подобен род автомобили предвид спестяването на пространство и маса.

Агенция Speed-Press