Мобилно приложение помага на хомосексуални бежанци в Холандия
Мобилно приложение помага на хомосексуални бежанци в Холандия / Thinkstock/Getty Images

Бежанци от общността на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните (ЛГБТ) в Холандия могат да ползват мобилно приложение, за да се осведомяват за правата си, по въпроси, свързани с получаването на здравна помощ и със сигурността им, съобщи днес министерството на културата, цитирано от АФП.

"Бежанците често не знаят например, че в Холандия могат да подадат жалба за дискриминация и че тук е наказуема не хомосексуалността, а дискриминацията," обясни в комюнике министърът на културата Йет Бюсемакер.

Приложението "Рейнбоу Рефюджийс Ен Ел" ("Дъга бежанци Холандия") може да бъде изтеглено от айТюн. То предлага информация за правата на хомосексуалните бежанци, за процедурата за получаване на убежище, за организациите, от които могат да потърсят съдействие и на които да задават въпроси, свързани със здравето или сигурността им.

В приложението, налично във версии на арабски, английски, френски и персийски език, кандидатите за убежище могат да получат също информация за полезни контакти и да се свързват пряко с организации на общността ЛГБТ.

Бежанците с нетрадиционна сексуална ориентация често идват с негативен опит от общуването с официалните инстанции в страните си и пренасят това недоверие и в приемната страна, се казва в комюнике на министерството на културата.

Приложението за смартфони е разработено - с помощта на десет бежанци - от холандското министерство на образованието, културата и науката, основната организация за защита на правата на хомосексуалните и службата за прием на кандидати за убежище.

Холандия е първата страна в света, узаконила еднополовите бракове.
През март холандският парламент гласува в полза на отделно настаняване на хомосексуални бежанци след множество случаи на смъртни заплахи, отправени от други бежанци, и след инциденти в мигрантски приемни центрове.

Източник: БТА