Казаа застана срещу пиратството
Казаа застана срещу пиратството / netinfo

Най-популярната програма за обмен на музика в света Казаа (Kazaa) е на път да се "узакони", като плати 115 млн. долара на развлекателната индустрия като обезщетение, че е помогнала на потребителите незаконно да "свалят" от интернет милиони файлове през изминалите пет години, пише в днешния си брой в. "Гардиън".

Австралийският собственик на софтуера "Казаа" Шърман нетуъркс (Sherman Networks) ще изплати сумата като част от сделка, която предвижда в новите версии на пакета да бъдат инсталирани филтри, които да пречат на потребителите да обменят музика и снимки със запазени авторски права.

Казаа, която е свалена на над 389 млн. персонални компютъра, е "трън в очите" на развлекателния бизнес още от създаването си през 2001 година. За музикалния свят тя е нещо като Напстър (Napster), който също предлагаше безплатни музикални парчета.

Казаа позволява на потребителите да се свързват с други музикални фенове от целия свят и да си разменят файлове без посредник или такса. Според постигнатото вчера споразумение Казаа се задължава да използва "всички разумни средства", за да възпрепятства онлайн пиратството. Компанията ще спре да поддържа съществуващите версии на своя софтуер и ще договори лицензи с компаниите от развлекателния бранш, за да разпространява продуктите им законно.

Страна по споразумението е Ай Еф Пи Ай (IFPI) - лондонска организация за борба с пиратството, която представлява 1400 компании от звукозаписната индустрия в 70 държави, включително гиганти като ЕМИ (EMI), Уорнър мюзик (Warner Music) и Върджин рекърдс (Virgin Records).

Сред конкурентите на Казаа, които вече са закрити или легализирани, са Грокстър (Grokster), Уин Ем Екс (WinMX), Ай 2 Хъб (i2Hub) и Беършеър (Bearshare).

Каза бе създадена от скандинавските предприемачи Никлас Зенстрьом и Янус Фриис и бързо се превърна в най-популярната програма за обмяна на файлове в света. През 2002 г. двамата бизнесмени бяха принудени да я продадат на базираната в Сидни Шарман нетуъркс заради поредица от съдебни дела.

Създателите на Казаа са автори и на революционната програма за безплатни телефонни разговори през интернет Скайп (Skype), която миналата година беше закупена от иБей (eBay) за 1,4 млрд. бр. лири. Въпреки че Зенстрьом и Фриис все още са служители на иБей, известно е, че те работят по проекта Венеция, чиято цел е да улесни разпространението на филми чрез интернет и на практика да пренесе в телевизията и видеото това, което Казаа направи в света на музиката. /БТА/