От регистрацията на рецепцията до пренасянето на багажа до хотелската стая, всички услуги в хотел в Сасебо в префектура Нагасаки в югозападната част на Япония се извършват от роботи, за да се намалят разходите, предаде Асошиейтед прес.

Хидео Савада, който стопанисва хотела като част от увеселителен парк, настоява, че ползването на роботи не е трик за привличане на вниманието, а цели да се увеличи производителността.

Роботът рецепционист по външния си вид прилича на динозавър и говори английски език, докато друг робот, който е женски хуманоид, премигва с очи и говори японски. Ако иска да се регистрира, посетителят трябва да натисне бутон на рецепцията и да напише данни върху тъчскрийн.

Хотелът заедно с демонстрация на роботите бе представен пред журналисти, преди официално да започне да приема посетители в петък.

Друга особеност в хотела е ползването на технология за лицево разпознаване чрез регистриране на дигитално изображение на лицето на посетителя на рецепцията, вместо прибягването до електронни ключове. Причината за това е, че роботите не се справят добре със задачата да намерят ключове, които човек е изгубил.

Източник: БТА