Изследователи откриха 6 нови вида жаби
Изследователи откриха 6 нови вида жаби / Thinkstock/Getty Images

Учени откриха 6 нови вида жаби, като по този начин видовете жаби от рода Xenopus нараснаха с 30 на сто, а това открива нови пътища за изследване на болести у хората, съобщи Франс прес.

Така познатите на учените видове жаби Xenopus станаха 29. Най-известният сред тях е Xenopus laevis (гладка ноктеста жаба).

Тези африкански жаби имат еволюция, близка до тази на човека, и затова са използвани в биомедицински, генетични и противоракови изследвания. Те живеят в блатисти местности в Западна и Централна Африка и се отличават с това, че имат издължени нокти на пръстите си. Тези земноводни издават звуци под водата, но нямат език, нито зъби.

Новите видове не са открити по време на експедиции, а при изследване на жаби в колекциите на 168 музея посредством нови аналитични технологии, ползващи ДНК, регистриране на издаваните звуци, томоденситометрия на вътрешни органи, анализ на хромозоми.

"Тъй като Xenopus са използвани в биомедицински изследвания, е логично да се смята, че учените са идентифицирали видовете от този род жаби, връзките между тях и обитаваните от тях райони, но това не е така", заяви ръководителят на изследването Бен Еванс от университета Макмастър в Канада.

Новите видове са кръстени Xenopus allofraseri, Xenopus eysoole, Xenopus fishbergi, Xenopus kobeli, Xenopus mellotropicalis, Xenopus parafraseri.

Източник: БТА