Изобретяват покритие-невидимка
Изобретяват покритие-невидимка / снимка: sxc.hu

Събитията от романа на Хърбърт Уелс "Невидимият" вече не изглеждат толкова фантастични. Група американски учени са създали покритие, което под всякакъв ъгъл прави невидим триизмерен предмет.

Публикуваният в списание New Journal of Physics труд описва прилагането на метод, наречен "плазмонично скриване", за да се скрие 18-сантиметров цилиндър. За момента демонстрацията важи само за излъчване в микровълновия спектър, пише БГНЕС. Досега най-големите успехи в областта на камуфлажа са отбелязани при използването на метаматериали, базирани на трансформацията.

Това са изкуствено създадени материали, които не съществуват в природата. Те не са хомогенни и имат свойството да изкривяват светлината около предметите. Докато това изследване се фокусира върху различен вид изкуствен материал: плазмоничните метаматериали. Когато светлината попада върху предмет, тя "отскача" в друга посока. Когато дисперсните полета на предмета се наслагат върху тези на покритието, те се анулират взаимно и се получава ефект на прозрачност и невидимост от всички ъгли на наблюдение.