Изобретиха трансформиращи се предмети
Изобретиха трансформиращи се предмети / © © Thinkstock/Getty Images

Представете си, че с едно натискане на копче къщата ви се сгъва или стените й се отварят, образувайки коридор.Това е визията зад материал, който се програмира да променя формата си, пише New Scientist, цитиран от агенция „Фокус".

Разработената от Джоанес Оувървелде от Харвардския университет и колегите му система позволява създаването на предмети, които автоматично променят формата си.
Базовият градивен блок е куб от полимерни листа. По-сложни форми се изграждат чрез свързване на много кубове, подобно на тухлички "Лего".

"Това е една от най-простите сгъващи се форми, която може да се реконфигурира след сглобяване," казва Оувървелде.

Системата е вдъхновена от вид оригами, при което се правят сложни форми чрез свързване на нагънати хартиени ивици. Техниката дава възможност да се конструират както твърди, така и гъвкави форми от едни и същи базови градивни части.

Изследователите предполагат, че методът би могъл да се използва за направата на заслон или стол, които се сгъват, придобивайки плоска форма, за да бъдат прибрани.

Формата се регулира чрез промяна на налягането с помощта на пневматични механизми. Екипът се надява да разработи форми, които се променят в отговор на външни стимули като промени в температурата.