Google почете автора на „Дракула“
Google почете автора на „Дракула“ / screenshots/Google

Търсачката Google почете 165-годишнината от рождението на ирландския писател Брам Стокър с илюстрация на най-известния му роман - "Дракула" (Dracula).

Ейбрахам "Брам" Стокър е роден на 8 ноември 1847 година в крайбрежното село Клонтарф (днес квартал на Дъблин). Учи история, литература, математика и физика в Тринити Колидж в Дъблинския университет.

Първият му роман е The Primrose Path от 1875 година. Скоро след като се жени, Брам Стокър се мести със съпругата си в Лондон, където става член на окултна ложа. Там той се запознава с многобройните легенди и митове за Влад Цепеш, наричан още Дракула.

Дракула" на Брам Стокър е комбинация от дневниците и писмата на главните герои - Мина, Люси, Джонатан Харкър, Ван Хелсинг, в които те описват срещите си с тъмните създания.

„Дракула" е екранизиран през 1992 година под режисурата на Франсис Форд Копола. В ролята на граф Дракула се превъплъщава Гари Олдман, Уинона Райдър е Мина Мъри, Киану Рийвс - Джонатан Харкър. Антъни Хопкинс пък влиза в ролята на Ейбрахам Ван Хелсинг.

Брам Стокър умира на 20 април 1912 година в Лондон.