Глобалното затопляне е започнало преди хиляди години?
Глобалното затопляне е започнало преди хиляди години? / снимка: Gulliver/Getty Images

Глобалното затопляне, свързано с човешката дейност, е започнало преди няколко хиляди години. Тази хипотеза се потвърждава от резултатите от проучване, публикувани в сп. "Сайънс".

Логан Мичел от държавния университет в Корвалис, щата Орегон, САЩ, и колегите му сравнили съдържанието на метан в мехурчетата въздух, съхранени в ледени проби, взети в Гренландия и Западна Антарктида. Оказало се, че концентрацията на метан на север и на юг се различава в зависимост от количеството и разположението на източниците на този газ.

Резултатите показват, че от 2800 до 600 година нивото на метан в атмосферата се е увеличило със 17 процента. Освен това нивото на този газ в северното полукълбо е по-високо, отколкото в южното. Изследователите смятат, че в южното полукълбо нивото на метан може да е нараснало поради естествените блата, но в северната част неговото нарастване не може да бъде обяснено, без да се вземат предвид човешките дейности.

Преди почти десет години Уилям Ръдиман от Университета в Шарлотсвил, Вирджиния, изучавайки ледени проби от древността, установи, че преди около 10 000 години нивото на метан е спаднало, което е типично за края на ледниковия период. Въпреки това, преди около 5000 години то започва да се покачва и няма обяснение за това. Ръдиман свързва покачването на метана с факта, че хората са започнали да отглеждат ориз, като създават по изкуствен начин заблатени райони.

Преди 8000 години започва необичайно покачване на нивото на въглероден диоксид в атмосферата. Може би причината за това е разчистването на земя за селскостопанска дейност от първите фермери, предполага Ръдиман. Според неговите изчисления, още преди началото на индустриалната ера, в резултат на човешката дейност, температурата на планетата се е повишила с 0,8 градуса по Целзий, което е почти същото като в последните един-два века.