Електромобилите ще достигнат 20% от пазара
Електромобилите ще достигнат 20% от пазара / www.speed-press.com

Компанията IHS Global Insight, която анализира автомобилната индустрия, казва, че продажбите на електромобили и хибриди ще заемат почти 20% от общите продажби на леки автомобили в световен мащаб през 2030 година. Сумарно това ще означава около 15 милиона автомобила годишно.

Според прогнозите на компанията хибридите ще имат 8,6% пазарен дял, а електрическите автомобили - 9,9%. За да се стигне до тези числа обаче, производителите трябва да се справят с редица предизвикателства. Например изграждането на солидна инфраструктура за зареждане, надеждност на батериите, безопасност, цена на продуктите. Като най-важна от всички се посочва цената на електромобилите и хибридите, която за момента е относително висока. Трябва да премине и един дълъг преходен период, в който клиентите, привикнали към автомобилите с двигатели с вътрешно горене, ще могат да приемат електрическите автомобили.

В доклада се казва, че електромобилите постепенно ще завладеят центровете на големите градове, докато хибридните автомобили ще са по-разпространени в предградията и провинциите, където по-големият пробег е от съществено значение. (Агенция Speed-Press)