Дъждовни капки се превръщат в ток
Дъждовни капки се превръщат в ток / БГНЕС, архив

Учени в Китай са разработили иновативна технология за соларни панели, която превръща дъждовни капки в електрическа енергия, пише Fox News, цитиран от агенция „Фокус".

"Пригодните за всякакви атмосферни условия соларни клекти биха могли да дадат решение на енергийната криза," обясняват учените, отбелязвайки, че технологията съчетава обогатени с графен електроди и цветочувствителни слънчеви клетки.

"Новите соларни клетки могат да се активират от светлина през слънчеви дни и от дъждовни капки през дъждовни дни" добавят изследователите.

Цветочувствителните соларни клекти са тънки фотоволтаични клетки, които използват органично багрило, за да поглъщат слънчева светлина и да произвеждат електрони и съответно енергия. Тънък пласт от високопроводимия материал графен е в състояние ефективно да генерира енергия от дъжд.

От какво зависи ефективността на соларните системи за топла вода

Според материал в Science News Journal съдържащите се в дъжда соли се разпадат на йони. Падащата вода остава върху графена, образувайки двоен пласт, подобен на псевдопроводник. Енергийната разлика между пластовете е толкова голяма, че генерира електричество.

Китай е един от най-големите производители на соларни панели в света. Държавата иска да утрои капацитета си за производство на слънчева енергия, достигайки 143 гигавата през 2020 година.