От какво зависи ефективността на соларните системи за топла вода
От какво зависи ефективността на соларните системи за топла вода / netinfo

Соларните системи придобиват все по-голяма популярност и намират все по-широко приложение в много домакинства. С помощта на слънчевите колектори разполагате постоянно с гореща вода и едновременно с това спомагате за опазването на околната среда. Освен комфорта, който осигуряват слънчевите системи, те спомагат за намаляването на консумацията и разходите за електричество. Ефективността на една такава система обаче зависи от следните особености, на които трябва да обърнете внимание при закупуване и монтаж.

От съществено значение е типът на соларните панели. Най-ефективни са кръглите вакуумно тръбни панели. Благодарение на кръглия си дизайн соларните панели с вакуумни тръби пасивно „следят" Слънцето. Това означава, че те постоянно са насочени директно срещу Слънцето и абсорбират слънчевата енергия равномерно през целия ден. Чрез проследяване на Слънцето във всеки един момент на деня, повечето от топлината, която ви е необходима, ще се генерира от слънчевия колектор. По този начин ще ограничите значително използването на вече съществуващия енергиен източник във вашия дом. Това ще допринесе за спестяването на голямо количество пари. При плоските панели Слънцето е насочено пряко към тях единствено по обяд, което намалява тяхната дневна производителност и ги прави не толкова ефективни

От какво зависи ефективността на соларните системи за топла вода
netinfo
Друг важен фактор за ефективността на соларния колектор е неговият начин на работа. Слънчевите колектори, работещи под налягане, са най-ефективният начин за улавяне на слънчевата радиация и превръщането й в топлинна енергия за вашия дом. При този тип системи водата, затворена в тръбата, завира при много по-ниска температура (40 °C) в сравнение с термосифонните. Именно поради завирането на водата при много ниски температури, колекторите с вакуумни тръби под налягане са изключително подходящи в зимни условия.

Друго предимство на вакуумно тръбните колектори пред термосифонните е, че самата система не е нужно да се монтира над помещението, в което ще се използва горещата вода. Спокойно може да бъде инсталирана на двора или терасата, като благодарение на налягането в системата водата безпроблемно се изкачва до баните и местата, където е необходима.

Слънчев колектор PS 200 LUX от серията слънчеви колектори и соларни системи на Nippon представлява пълен комплект соларна система под налягане, осигуряваща битова гореща вода дори в облачни и студени дни. Слънчеви системи под налягане Nippon използват вакуумни „Heat pipe" тръби. За разлика от термосифонните системи, в случай на счупване на вакуумна тръба при слънчевите колектори под налягане, същите продължават да функционират пълноценно с минимална загуба в ефективността.

Условие за висока ефективност на соларната система е правилният монтаж. Вакуумните соларни колектори трябва да бъдат монтирани на място, което през целия ден е максимално огрято от слънчевите лъчи. Идеалната ориентация на панелите е в посока юг, тъй като се използва пълният капацитет на слънчевата система. Количеството усвоена слънчева енергия и ефективността на системата намаляват значително, ако панелът не е монтиран с „лице" на юг. Оптималният монтажен ъгъл на панелите се измерва спрямо хоризонта. Повечето слънчеви системи за топла вода се разполагат под ъгъл от 40-45° спрямо хоризонталната равнина, тъй като този наклон осигурява максимално осветяване на вакуумните тръби и загряване на водата. Обикновено колекторите се монтират на покриви, но в случай че работят под налягане, могат спокойно да бъдат разположени на земята близо до вашия дом.

Важен момент за ефективната производителност на соларите е те да бъдат почиствани редовно. Тъй като са подложени на неблагоприятни околни фактори като прах, киселинни дъждове, кал и др., се намалява полезното действие от абсорбирането на слънчевата енергия. Ето защо е препоръчително поне веднъж на един или два месеца соларните колектори да бъдат почиствани.

Затоплянето на водата е едно нещо, но запазването й топла е от не по-малко значение. Енергийните загуби са неизбежни, но могат да се намалят до голяма степен, ако водосъдържателят бъде изолиран по подходящ начин. Един от материалите с най-добри топлоизолационни качества е полиуретанова пяна. Благодарение на ефективната работа на слънчевите системи вие ще разполагате целогодишно с топла вода, а полиуретановата изолация ще ви гарантира ефективното й съхранение за дълго време.

Богата и разнообразна гама от слънчеви системи и соларни панели можете да откриете на интернет платформата www.nippon.bg.

Освен детайлна информация за всеки един продукт, придружена от подробно описание на техническите параметри, снимков материал и инструкции за експлоатация, онлайн платформата nippon.bg предоставя актуална информация за складовите наличности на предлаганите продукти във всеки един момент.

Платформата www.nippon.bg е резултат от съвместните усилия, желание и опит на екипа на компания Биттел. Високият стандарт, който поддържа компанията, е резултат от дългогодишното й развитие и изградените традиции в една иначе бързоразвиваща се бизнес среда.

Мисията на Биттел е да подобри и улесни ежедневието на клиентите, благодарение на иновативните решения, които предлага в сферата на телекомуникациите, климатизацията и обзавеждането за дома и офиса.

Биттел е създател и собственик на марка Nippon.