Батерия съхранява заряда си 30 г.
Батерия съхранява заряда си 30 г. / netinfo

Учени от US Air Force Research Laboratory разработиха акумулаторна батерия, която може да съхранява заряда си в течение на 30 години.

Прототипът на батерията, наречена „бетагалванична“ се състои от полупроводници и използва радиоактивни изотопи в качеството на източник на електрическа енергия. С течение на времето радиоактивният материал се разпада и отделя бета-частици, които се трансформират в електричество, достатъчно за захранване на електронно устройство, например ноутбук.

На пръв поглед може да ви се стори, че батерията е ядрена, но на практика това не е така, съобщава pcworld, цитиран от БГНЕС. В нея не протичат процесите, присъщи на ядрения реактор и по този начин опасност от радиоактивно заразяване не съществува. Принципът на работа й е базиран на емисията на бета-частици. В момента, когато неутронът придобива положителен заряд, в атомите на полупроводника електроните изместват орбитите си и образуват електрически ток.

На същия принцип работят и слънчевите елементи. В батерията не протичат химични реакции, което означава, че тя не се нагрява. Освен това, след края на нейния живот, тя е безвредна за околната среда. Очаква се новите бетагалванични батерии да се появят на пазара в близките 2-3 години.