Астрономи търсят бледа червена точица
Астрономи търсят бледа червена точица / Thinkstock/Getty Images

В средата на януари започна търсене на екзопланета, чиито размери са като тези на нашата планета, около най-близката до Слънцето звезда, съобщи сп. "Сианс е авнир".

През 1990 г. космическият апарат "Вояджър 1" направи снимка на Земята, която изглеждаше като "бледа синя точица". Такъв бе изразът, използван от астронома Карл Сейгън и вдъхновил едноименната му книга. Тъй като Проксима Центавър - най-близката до Слънцето звезда, която се намира на разстояние едва 4,24 светлинни години, е червено джудже, астрономите смятат, че орбитираща около нея планета би изглеждала червеникава. Затова са нарекли кампанията за търсене на тази хипотетична звезда "Бледа червена точица".

Астрономи засякоха най-силната светлина във Вселената

Три метода за наблюдение са използвани в кампанията, която започна на 15 януари и ще приключи през април - със спектрографа HARPS, с който е снабден 3,6-метровият телескоп на Обсерваторията в Ла Сия, Чили, с мрежата телескопи BOOTES и с глобалната мрежа телескопи на обсерваторията "Лас Кумбрес" в САЩ. Всички инструменти ще изследват светимостта на Проксима Центавър през нощта и ще откриват евентуални вариации в излъчваната от нея светлина, които свидетелстват за минаване на планета пред звездата. Предишни данни разкриха промени в светимостта й, но астрономите не успяха да установят дали става въпрос за минаване на планета пред звездата или за турбуленции на повърхността й.

Все по-близо до откриването на нови далечни светове

По време на наблюденията учените ще оповестяват събраните данни пред широката публика директно онлайн и преди какъвто и да било научен анализ. Хората по целия свят ще могат да следят работата на астрономите в реално време. "Поемаме риска да замесим широката публика, преди да сме разбрали какво са донесли наблюденията - заяви координаторът на проекта Гилем Англада-Ескюде от университета "Куин Мери" в Лондон. - Не можем да анализираме данните и да направим заключения в реално време. Възможно е в края на краищата да обявим, че липсва планета от земен тип около Проксима Центавър."

Източник: БТА