АНС се опитва да създаде суперкомпютър за разбиване на кодове
АНС се опитва да създаде суперкомпютър за разбиване на кодове / снимка: БГНЕС

Агенцията за национална сигурност на САЩ разработва квантов компютър, който да бъде използван за разшифроване на свръхсложни кодове в информационните системи, принадлежащи на правителствата на други страни и на частни компании.

Това съобщава на сайта си вестник "Вашингтон пост", позовавайки се на поредната порция секретни документи, предоставени от бившия сътрудник на службата Едуард Сноудън, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Суперкомпютърът, върху който работи АНС, ще позволи на службата да разбива кодовете, опазващи банкови, медицински или държавни тайни. Разработката е в рамките на научно-изследователска програма под названието "Проникване в особено укрепени обекти" с бюджет от около 80 милиона долара.

От документите, предоставени от Сноудън, е трудно да се заключи докъде е стигнала АНС в създаването на квантов компютър. Според редица учени, цитирани от "Вашингтон пост", едва ли службата е постигнала повече успехи от гражданските специалисти в университетите и частните компании.

"Не е възможно АНС да е изпреварила всички и никой да не знае за това", казва професор от Масачузетския технологичен институт.