метеорит
метеорит / iStock/Getty Images
Много силен метеоритен дъжд, с няколко хиляди метеора, прелитащи на час, очаква жителите на Земята на 31 май, съобщи кримският астроном Александър Якушечкин пред медиите.

"Сутринта на 31 май жителите на Земята могат да очакват прекрасно зрелище - истински метеоритен дъжд, като броят на метеорите може да достигне до 10 хиляди на час. Продължителността на повишената метеорна активност ще бъде около два часа, като максимумът ѝ, според изчисленията, ще настъпи в 6:30 ч. (московско време), когато внече ще е настъпило утрото", каза Якушечкин.

Потокът ще се наблюдава най-добре в западното полукълбо на Земята, особено в Северна Америка, каза астрономът. Той отбеляза, че вече има няколко версии за пика на метеоритния дъжд.

Метеоритния поток Tau-Herculidae е интересен, с това, че е бил предсказан след откриването на неговата комета-майка 73P/Schwassmann-Wachmann 3 (или накратко комета SW3), открита на 2 май 1930 г. от А. Швасман и А.А. Вахман (Хамбургска обсерватория). Орбиталният период на кометата е 8,5 години.

"Тогава метеоритният дъжд е бил класифициран като слаб и безинтересен, ако не беше разпадането на кометата SW3 през 1995 г. През декември наблюденията показват, че ядрото на кометата се е разпаднало на поне четири големи фрагмента. До 2006 г. по време на следващото преминаване на кометата през перихелий са открити повече от 65 фрагмента от нея. Анализът на траекторията на тези фрагменти, както и общата симулация на поведението на метеоритния облак, като се вземат предвид смущенията, особено влиянието на Юпитер, позволи на изследователите през 2005 г. да прогнозират засилването на активността на метеоритния дъжд през 2022 и особено през 2049 г.", заяви Якушечкин.
БГНЕС