/ iStock/Getty Images
Журналистите настояват за предприемане на действия срещу Google заради спора за авторското право в ЕС.

Стотици журналисти призоваха вчера европейските служители да предприемат действия срещу Google заради отказа на компанията да плаща на медийните компании за показване на съдържанието им в нарушение на строгия нов закон за авторското право на ЕС.

Франция беше първата страна, която ратифицира закона, който беше приет тази година и влиза в сила днес, за да гарантира, че издателите ще бъдат компенсирани, когато работата им се показва онлайн.

Google спечели важно дело за „правото да бъдеш забравен“

Но миналия месец Google заяви, че статии, снимки и видеоклипове ще се показват в резултатите от търсенето само ако медийните фирми се съгласят да позволят на технологичния гигант да ги използва безплатно.

Около 800 журналисти, както и фотографи, режисьори и изпълнителни директори на медии подписаха отворено писмо, публикувано във вестници в цяла Европа, призовавайки правителствата да гарантират, че Google и други технологични фирми спазват новото правило на ЕС.

От снимка на Google бе установена съдбата на изчезнал преди 20 години американец

"Законът рискува да бъде лишен от всякакъв смисъл, преди дори да влезе в сила.", се казва в писмото, като нарича хода на Google "нова обида за националния и европейския суверенитет".

„Съществуващата ситуация, при която Google се радва на по-голямата част от приходите от реклама, генерирани от новината, в която се печели без никакво плащане, е несъстоятелна и хвърля медиите в криза, която се задълбочава всяка година“, се казва в съобщението.

Председателите на Европейския съюз на новинарските агенции и Европейската асоциация на издателите на вестници също подписаха писмото.