Жена обезвредила нападателя в Тусон, обявиха я за герой
Жена обезвредила нападателя в Тусон, обявиха я за герой / снимки: Reuters

Жена се хвърлила към нападателя, който уби шестима души и рани депутатка в Камарата на представителите в Тусон, Аризона, и успяла да изтръгне от ръцете му пълнител за полуавтоматичния му пистолет, съобщи местният шериф, цитиран от АФП. Властите в САЩ обявиха за героиня жената.

Нападателят Джаред Лофнър изстрелял целия пълнител с 31 патрона от своя „Глок” в събралата се тълпа хора, отишли за срещата с конгресмена от Аризона, представителката на Демократическата партия Габриел Гифърдс. Докато се опитвал да зареди нов пълнител, Патриша Майш се хвърлила напред и го изтръгнала от ръцете му, съобщи шерифът от Пима Каунти Кларънс Дупник.

„Това е една от най-героичните постъпки, която съм виждал”, заяви той. „Тази дама е чакала на опашка, за да се снима с Габриел, когато се е случил инцидентът. По някаква причина, тя е решила, че нещо трябва да се направи. Напуснала опашката и сграбчила пълнителя и пистолета, които той е държал”, обясни шерифът, цитиран от БГНЕС. „Тя може да е спасила много животи”, подчерта той.

Нападателят Джаред Лофнър е 22-годишен, местен жител, самотник, който миналата година е бил изхвърлен от местния колеж. Той е публикувал почти несвързани обвинения срещу правителството в блога си в Интернет. Очевидно той е харесвал крайната идеология, защото сред любимите му книги са „Комунистическия манифест” на Маркс и Енгелс, както и „Моята борба” на Хитлер.

Междувременно Барак Обама прикани американците да почетат днес с минута мълчание жертвите на трагедията в Тусон, Аризона, предаде Ройтерс. „Призовавам американците в 11 ч. вашингтонско време в понеделник да почетат с миг мълчание невинните жертви на нелепата трагедия в Тусон, Аризона, както и онези, които продължават да се борят за живота си”, заяви президентът в декларация, цитирана от БТА.

Жена обезвредила нападателя в Тусон обявиха я за герой
netinfo


Председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър нареди да бъдат свалени наполовина знамената на Капитолия заради трагедията в Тусон. Бейнър съобщи, че се отлагат всички заседания на Камарата, планирани за тази седмица, включително насроченото за 12 януари гласуване за отменяне на здравната реформа, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Шестима души загинаха в събота при стрелба срещу хора, събрали се до супермаркет за среща с депутатката в Камарата на представителите Габриел Гифърдс, която бе простреляна в главата.