Жан-Клод Юнкер обявява състава на Еврокомисията
Жан-Клод Юнкер обявява състава на Еврокомисията / снимка: БГНЕС, архив

Новият председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер ще обяви ресорите на комисарите. Разпределянето на задълженията и уточняването на подробностите е продължило до късно снощи. Очаква се българският комисар Кристалина Георгиева да отговаря за финансови или икономически въпроси.

В 13 часа ще стане ясно какви ще бъдат новите ресори в комисията и кой ще ги заеме. През последните дни спекулации в различни медии представяха разнообразни варианти на Европейската комисия. Засега единственото сигурно нещо е, че италианката Федерика Могерини ще бъде върховен дипломатически представител.

Източници на БНТ съобщиха, че изглаждането на структурата на комисията е продължило до късно снощи. Българският еврокомисар Кристалина Георгиева ще се занимава с икономически или финансови въпроси, но до последно точният ресор не стана ясен. Ще разберем и дали тя ще бъде един от заместник-председателите на Комисията.

Избраните от Жан-Клод Юнкер кандидати ще минат на изпит пред съответните комисии в Европейския парламент и в края на октомври, ако всичко върви по план, парламентът трябва да гласува състава на Комисията.