/ БТА

Европейската комисия предложи да предостави за 6 месеца на Полша, Литва и Латвия извънредни правомощия по опростяване на европейските изисквания относно приема, настаняването и репатрирането на мигранти, предвид кризата по границата с Беларус.

Както съобщи еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон, Европейската комисия е предложила да се предоставят временни легални мерки, които ще позволят на трите държави да обработват за по-продължителен период от време молбите за предоставяне на убежище, да създават специални пунктове за събиране на тези заявления, да опростят граничните процедури, които могат да продължат до 16 седмици, както и да прилагат по-опростени мерки за репатриране.

Бунт в център за задържане на мигранти в Полша

Тя подчерта, че става въпрос за изключения от нормите на ЕС – въпрос, който трябва да бъде одобрен от Съвета на ЕС.

В разпространеното изявление се казва, че при приемането на тези мерки ще бъдат проведени консултации в Европейския парламент. Мярката ще се прилага спрямо граждани от държави извън ЕС, които са влезли незаконно в Евросъюза от Беларус и се намират близо до границата, както и спрямо тези, които са на граничните пунктове.

Лукашенко се появи при мигрантите на границата с Полша (СНИМКИ)

Полша, Литва и Латвия ще имат възможност да удължат до четири седмици срока за регистриране на заявления за предоставяне на убежище, вместо действащите изисквания за 3-10 дни. Европейската комисия препоръчва държавите да дадат приоритет на обоснованите заявления, както и на молбите на семейства с деца. За репатрирането на лица, чиито молби за убежище са били отхвърлени, трите държави могат да прилагат опростени процедури в съответствие с националното си законодателство.

Отбелязва се, че ЕК ще следи редовно ситуацията и при необходимост ще препоръчва на Съвета ан ЕС да продължи или отмени тези временни мерки.

Кризата по границата на Беларус с Полша, Латвия и Литва, където в началото на годината се насочиха мигранти, се изостри на след 8 ноември.

Мигранти раниха седем полицаи на границата между Полша и Беларус

Няколко хиляди човека се приближиха до полската граница и се опитаха да проникнат на територията на страната.

Държавите от ЕС обвиниха Минск, че умишлено ескалира кризата. Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че западните държави сами са виновни за ситуацията, тъй като хората са принудени да бягат от войната заради техните действия.

БГНЕС