Започна преброяването на гласовете от референдума в Ирландия
Започна преброяването на гласовете от референдума в Ирландия / снимка: БГНЕС

Започна преброяването на гласовете от проведения в четвъртък референдум за Лисабонския договор в Ирландия. Ако договорът бъде отхвърлен от ирландците, това можа да доведе до криза в ЕС.

Преброяването се извършва в 43 избирателни окръга на острова. Очаква се резултатите да станат известни следобед. Няма никаква официална информация за активността на избирателите. Според вестник "Айриш таймс" тя е била 50

процента, докато РТЕ съобщава за 40 процента, което е с няколко пункта повече от активността на референдума за Договора от Ница през 2001 г. - 34,8 процента, смятана за основна причина за надделяването на противниците му.

Властите предупредиха, че ако резултатите са много близки – с разлика под 10 000 гласа между „да“ и „не“, ще бъде организирано повторно национално преброяване. В този случай резултатите ще бъдат обявени едва към 21 часа местно време (23 часа българско време).

Малко над три милиона гласоподаватели бяха призовани да гласуват в референдума за Лисабонския договор. Последните изследвания на общественото мнение показаха изравнени позиции на противниците и привържениците на договора за реформиране на европейските институции. Ирландското правителство предварително изключи възможността от организиране на втори референдум, ако договорът бъде отхвърлен, припомня АФП.