Заловеният атентатор от Истанбул е бил обучаван в Афганистан (ВИДЕО)
Заловеният атентатор от Истанбул е бил обучаван в Афганистан (ВИДЕО) / БГНЕС

Извършителят на нападението в турската дискотека "Рейна" е бил подготвян в Афганистан, съобщи валията на Истанбул Васип Хашин. Терористът вече призна вината си, а отпечатъците му съвпадат с тези от местопрестъплението, съобщи Хашин. Заедно с Абдулгадир Машарипов са заловени три жени и иракчанин.

Арестуваха атентатора от клуб „Рейна" в Истанбул

Машарипов е роден в Узбекистан през 1983 година. Той говори четири езика и е преминал задълбочена подготовка. По всяка вероятност престъпникът е свързан с големи терористични групировки.

Турските власти предполагат, че Машарипов е пристигнал в Турция през януари миналата година. Той живеел под наем в Истанбул, но няколко пъти сменял адреса си.

Нападателят от „Рейна" е имал връзки с турското разузнаване

Прегледани са били 7200 часа със записи от видеокамери, а в операцията по издирването са участвали 2000 полицаи. Издирването е водено паралелно в Истанбул, Коня, Хатай и Измир. Обискирани са 152 адреса, а 50 лица са били задържани, иззети са оръжие и улики.

Операцията по залавянето на Машарипов е проведена в снощи истанбулския квартал Есенюрт. Терористът е открит в жилището на свой съучастник от Киргизстан.

При нападението в истанбулския клуб „Рейна" в нощта срещу 1 януари Машарипов разстреля с автомат първо охраната, а след това откри безразборна стрелба и по събралите се в заведението към 700 празнуващи хора. Загинаха 39 души, а 69 са ранени.

Източник: БГНЕС