Закон премахва предимството на мъжете за британската корона
Закон премахва предимството на мъжете за британската корона / снимка: Reuters

Горната камара на британския парламент одобри окончателно законопроект, който променя вековните традиции в наследяването на трона, за да се сложи край на мъжкото предимство, съобщава БГНЕС.

Законопроектът трябва да бъде одобрен и от кралица Елизабет Втора, но това е формалност, за да се превърне текстът в закон. По силата на този законопроект мъжете вече няма да имат предимство пред жените в наследяването на трона. Така че първото дете на принц Уилям и неговата съпруга Кейт ще бъде престолонаследник какъвто и да е полът му.

До момента жена не можеше да става монарх, освен в случай, че няма брат, както е при Елизабет Втора. Целта на новия закон е да даде по-голямо равенство между жени и мъже, подчерта членът на Камарата на лордовете Джеймс Уолас от името на британското правителство.

Текстът предвижда брак на престолонаследник с католик или католичка, но забранява тронът да бъде зает от католик. До момента браковете между англиканци и католици бяха забранени без единият от двамата да приеме религията на другия. Забраната идва от англиканската схизма през 16в. Англиканската църква се ражда след отделяне от католическата заради отказ на папа Климент VII да разреши развод на крал Хенри VIII.