/ iStock/Getty Images
Десетки цистерни за гориво бяха обхванати от пожар в северната част на Кабул, при което загинаха седем човека, а 14 бяха ранени, заяви афганистанското вътрешно министерство, цитирано от Асошиейтед прес.

Следователи са извършили оглед на изгорелите цистерни и бензиностанция, обхваната от избухналия снощи пожар. Засега няма данни дали става дума за злополука, или саботаж.

Пожарът е избухнал в същия ден, в който САЩ и НАТО официално започнаха последния етап от изтеглянето на своите войски от Афганистан.

Пожар в ирански химически завод

Говорител на вътрешното министерство каза, че пожарът е избухнал, след като искра е подпалила една от цистерните, а после огънят е обхванал околните цистерни.

При пожара са пострадали домове и близка бензиностанция, а електричеството на голяма част от афганистанската столица е било прекъснато. Шофьори на камиони блокираха днес пътя към района, искайки обезщетение от правителството.

Огънят е избухнал малко след като жителите на преобладаващо мюсюлманската страна, отбелязващи свещения месец рамазан, са приключили дневния си пост. Според един от шофьорите, са изгорели стотина камиона. По думите му, взривът при пожара е бил оглушителен.

Десетки цистерни са се придвижвали бавно към града, когато е избухнал огънят. Те са чакали до след 21:00 часа, когато се разрешава на големите камиони да влизат в Кабул.
БТА