Задържаха двама предполагаеми терористи в самолет на Летище Кьолн
Задържаха двама предполагаеми терористи в самолет на Летище Кьолн / netinfo

Полицейски командоси задържаха двама предполагаеми терористи на борда на самолет на авиокомпания КЛМ на летището в Кьолн, Западна Германия, съобщи Франс прес, позовавайки се на полицията.

Акцията на специалните части била предприета в 6,55 ч. местно време. Самолетът щял да излети за Амстердам. Задържани са сомалиец на 23 години и германски гражданин от сомалийски произход на 24 години, съобщи Франк Шойлен, говорител на полицията в провинция Северен Рейн-Вестфалия. Полицията открила в апартаментите им прощални писма, в които изразявали желание да умрат за джихада, съобщават германски телевизии.

Според в. "Тагесшпигел", който се позовава на източници от службите за сигурност, двамата заподозрени били на път за Пакистан през Амстердам и Уганда.

Смята се, че те са свързани с трима терористи, които са били арестувани през септември 2007 г. в Зауерланд, Западна Германия, докато подготвяли атентати, включително срещу американски обекти в Германия с химични продукти. Те са заподозрени, че са членове на създадено в Узбекистан ислямистко движение, свързано с Ал Кайда.

Говорител на местната полиция и компанията КЛМ подчертаха, че полицейската операция е преминала съвсем спокойно. Двамата пътници са били изкарани от самолета след затварянето на вратите. Останалите пътници били помолени да напуснат самолета, след което била направена проверка на багажа и инспекция на кабината.

След проверката пътниците са се върнали в самолета, който излетял с час и десет минути закъснение.