Забраниха тютюнопушенето на обществени места в Германия
Забраниха тютюнопушенето на обществени места в Германия / netinfo

От днес в Германия влиза в сила забрана за тютюнопушене на обществени места, в частност в баровете, ресторантите и дискотеките, в осем от общо 16-те провинции, предаде Франс прес.

За Германия, смятана за една от най-либералните европейски държави по отношението на тютюнопушенето, забраната представлява малка революция, коментира агенцията.

Три провинции прилагат подобно законодателство от няколко месеца, а останалите трябва да ги последват между февруари и юли, така че през 2008 г. в цялата държава трябва да влязат в сила по-малко толерантни към пушачите закони. За разлика от други страни от ЕС в повечето провинции в Германия има редица изключения от правилата.

Почти навсякъде собствениците на ресторанти си запазват правото да запазят салон за пушачи, при условие че е отделен от помещението за непушачи. До момента отделянето на сектор за непушачи ставаше по преценка на собственика. Само в южната провинция Бавария - с население 12,5 милиона души - беше в сила пълна забрана на "зоните за пушачи" - дори в гигантските куполи на известния Бирен фест в Мюнхен.

В малката югозападна провинция Саар - с население 1 милион души - малките търговски обекти с един служител, имаха право напълно да пренебрегнат новото законодателство и да останат толкова "запушени", колкото пожелаят. Според проучване, публикувано от ежедневника "Лайпцигер фолксцайтунг", едва 45 процента от населението на Германия подкрепят новите мерки против тютюнопушенето.

През септември 80 процента от германците заявиха, че подкрепят наскоро въведеното федералното законодателство за частична забрана на тютюнопушенето. С него се налага забрана за тютюнопушенето в административните сгради, гарите и влаковете, но то не се отнася до баровете и ресторантите, припомня АФП.

Във Франция от днес е забранено тютюнопушенето в баровете, кафенетата, ресторантите, дискотеките и казината, предаде Франс прес. На нарушителите ще бъдат налагани глоби до 450 евро.

Собствениците на заведенията, където забраната не се спазва, може да глобени до 750 евро. Изключение е направено за кафенетата и ресторантите на открито и за специално пригодени помещения за пушачи.

Според статистиката във Франция годишно умират 66 хиляди активни пушачи и над 5 хиляди пасивни. Немислима само допреди няколко години, забраната на тютюнопушенето в питейните заведения изглежда вече се приема от населението. Според едно проучване на общественото мнение на новите мерки гледат благосклонно 86 на сто от французите.

Друго проучване показа, че 85 процента от анкетираните ще продължат да посещават баровете и след 1 януари. 66 на сто подкрепят обособяването на помещения за пушачи в тези места.