/ БГНЕС
Населението на китайската столица Пекин е намаляло през 2017 г. за пръв път от две десетилетия, показват официални данни, цитирани от китайската агенция Синхуа, предаде Ройтерс.

Най-дългият морски мост в света бе открит в Китай (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Броят на постоянните жители на града миналата година е бил 21 707 000, с 21 000 по-малко от предходната, съобщи Синхуа, позовавайки се данни на местните власти. Властите в Пекин се опитват да ограничат увеличаването на населението, за да се справят с проблеми като задръстванията, недостига не ресурси и покачването на цените на недвижимите имоти.
 
Населението на Пекин се увеличи с две трети от 1998 г. до сега, потреблението на енергия нарасна повече от два пъти, а броят на автомобилите скочи трикратно. Градът работи по интегрирането на икономиката си със съседната провинция Хъбей и с град Тянцзин, за да се създадат условия някои университети, ведомства и компании да се изнесат.

Пекин през 1940 година и днес / ThinkStock/Getty Images

Въпреки че големи градове като Пекин и Шанхай са си поставили за цел да контролират нарастването на населението, Китай като цяло опитва да предприеме действия за увеличаване на раждаемостта, която се понижи през 2017 г. и се очаква да спадне още повече през тази година.
 
Възрастните хора в момента са 240 милиона, но се очаква до 2035 г. те да станат 400 милиона, което ще застраши здравната и пенсионната система на страната.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА