/ iStock/Getty Images
Въвеждат нови, по-строги мерки за контрол по сухопътните граници на Гърция. Това обяви говорителят на правителството Стелиос Пецас, посочва БТА.

Наред с приетите миналата седмица ограничения за пункт "Кулата" на границата с България (единственият отворен за туристически трафик), от полунощ във вторник срещу сряда влизането в Гърция по съществени причини ще може да се осъществява само през още пет пункта: "Какавя" - на границата с Албания, "Евзони" и "Кристалопиги" - на границата със Северна Македония, "Маказа" - на границата с България и "Кипи" на границата с Турция.

Въвежда се изискване за гръцките граждани с разрешение за престой в чужбина и притежателите на лична карта за гръцки произход също да попълват формуляр за локализиране на пътник (PLF) преди влизане в страната.

Земеделските работници, които се намират в Гърция и я напуснат преди 4 август, няма да имат право да влязат в страната до второ нареждане.
 
От външното ни министерство уточняват, че новите правила касаят сезонните работници, но не и туристите.

По информация на посолството ни в Атина от 00:00 часа на 22 юли 2020 г. до 4 август 2020 г. по съществени причини - служебни, здравни, семейни, от България през сухопътните граници в Гърция може да се влиза единствено през ГКПП „Кулата-Промахон” и през ГКПП „Маказа-Нимфеа“. Пътуванията ще се доказват със съответните документи.
 
Чуждите граждани, работещи в гръцкото земеделие, които напуснат Гърция до 4 август 2020 г., няма да бъдат допускани обратно на гръцка територия до отмяна на настоящото решение.
 
Нововъведените мерки са във връзка с ограничаване разпространението на коронавирус и не се отнасят за пътуващите с цел туризъм.
 
Към момента туристите могат да влизат от България в Гърция през сухопътните граници само през ГКПП „Кулата-Промахон” с попълнен в срок от минимум 24 часа преди влизането електронен формуляр, генериращ QR код, както и с документ за негативен резултат от направен PCR тест в рамките на 72 часа преди преминаване на границата.
 
БТА