Въведоха процедура по импийчмънт във Франция
Въведоха процедура по импийчмънт във Франция / netinfo

На специално заседание на двете камари на френския парламент беше приета поправка във френската конституция, позволяваща отстраняването на действащия президент, ако е извършил действия, несъвместими със задълженията му, предаде Ройтерс.

За промяната гласуваха 449 депутати, главно от десницата. Против се обявиха 203-ма представители на центристите. Въздържаха се 217 представители на различни леви партии.

Промените във френската конституция се приемат с подкрепата на три пети от гласувалите депутати от двете камари на парламента. Гласовете "въздържал се" не се вземат предвид, отбелязва Ройтерс.

Тази промяна беше обещана от френския президент Жак Ширак през 2002 г. по време на предизборната му кампания за президентския пост. Тогава срещу него имаше критики заради прякото или непрякото му участие в няколко корупционни скандала, по които се водеше разследване.

Съгласно изменението държавният глава запазва имунитета си, но се въвежда процедура по импийчмънт по американския модел.

В случай на установено сериозно нарушение на задълженията му, президентът може да бъде свален от длъжност с гласовете на две трети от парламентаристите.