Великобритания днес е напът да регистрира рекордно горещ ден. Прогнозите са за температури до 40 градуса по Целзий, ж.п. компании ограничават услугите си, училищата затварят по-рано, а министри призовават хората да си стоят у дома, предаде Ройтерс.

За днес и утре правителството е обявило критична ситуация на национално равнище, тъй като дневните температури може да надхвърлят досегашния рекорд от 38,7 градуса по Целзий, установен през 2019 г. в Кембридж. "Предстоят трудни 48 часа", каза по радио Би Би Си Кит Молтхаус, министър с ресор координация. В лондонското метро влаковете ще се движат с по-малка скорост, което ще удължи времетраенето на пътуванията. Призивът е да се пътува в краен случай. От националната железопътна мрежа също призоваха хората да си стоят вкъщи и казаха, че утре някои от влаковете между Лондон и Североизточна Англия няма да се движат.

Тези дни по-голямата част от Европа е заляна от гореща вълна, като в някои райони температурите достигаха около 45 градуса. Горски пожари вилнеят из Португалия, Испания и Франция.
БТА