Във Франция се води разследване по жалбата на Ал Хаджудж срещу Кадафи
Във Франция се води разследване по жалбата на Ал Хаджудж срещу Кадафи / снимкa: Sofia Photo Agency
Съдебно разследване е започнало във Франция през февруари след като палестинският лекар от български произход Ашраф ал-Хаджудж депозира жалба срещу либийския лидер Муамар Кадафи. Това съобщи съдебен източник, цитиран от Франс прес и БГНЕС.

Разследването е поверено на съдиите Филип Журдан и Ив Мадр. Ашраф ал-Хаджуд, който бе освободен от Либия през юли 2007 г. след осем години,прекарани в затвора заедно с пет български медицински сестри, подаде жалба във Франция през декември 2007 г. с посредничеството на асоциацията „Адвокати без граници“.

Жалбата визираше преди всичко либийския лидер Муамар Кадафи, както пет полицаи и един либийски лекар, обвинени, че са извършвали „мъчения“.

Шестимата медици твърдят, че са били измъчвани, за да изтръгнат от тях признания, че са заразили нарочно с вируса на СПИН 438 либийски деца, от които 56 са починали. След освобождението си Хаджудж заяви, че е бил измъчван дълго време с електрошокове, кучета, лишавали са го от сън. През януари той подаде жалба и срещу Либия пред Комисията по човешките права на ООН в Женева.