Арнолд Шварценегер
Арнолд Шварценегер / Gulliver/Getty Images
"Мистър Олимпия", герой от главозамайващи екшъни, губернатор, природозащитник, критик на Кремъл: възходът на родения в Австрия Арнолд Шварценегер е истинско олицетворение на американската мечта.

В края на юни двутомната биография на Арнолд Шварценегер, озаглавена “Арнолд”, беше официално представена в Лос Анджелис. Авторката Даян Хенсън разделя книгата на четири части и представя Арнолд като атлет, актьор, американец и активист, пише Deutsche Welle. От луксозното двутомно издание ще бъдат публикувани само 1947 бройки. Защо толкова? Защото холивудската суперзвезда е родена през 1947 година в Австрия.

Силният Арнолд

Още в родното си село Тал в австрийската провинция Щирия малкият Арнолд проявява интерес към спорта. Той тренира футбол, бокс, плуване. На 15-годишна възраст влиза за първи път в залата за вдигане на тежести. И тази тренировка дава началото на една забележителна кариера. “Трябва да работиш с всеки един мускул - това е като работата на скулптора, който обработва мрамора с чук и длето. Умът на културиста трябва да е като на артист - не точно като на Роден, но в тази насока”, казва Шварценегер пред “Тайм” през 2012 г. 

През 1967 г. той става най-младият “Мистър Вселена”, а от 1970 г. нататък печели най-важната титла в културизма - “Мистър Олимпия” - шест пъти подред. И признава, че е вземал стероиди, когато те още не са били забранени.

През 1968 година Шварценегер емигрира в САЩ и бързо печели интереса на филмовата индустрия. През 1969 година Шварценегер, приел тогава творческото име “Арнолд Стронг”, получава първата си роля във филма “Херкулес в Ню Йорк”.

Арнолд Шварценегер
Getty Images

Холивудска звезда

Роденият в Австрия актьор става популярен и в арт средите отвъд Океана. Самият Анди Уорхол също му е фен. “Той беше очарован от моята енергия, от моята сила. Анди ме покани във Фабриката (прочутото студио на Уорхол в Ню Йорк), аз му позирах, а той ме запозна с други артисти като Джейми Уайет или Ларейн Нюман”, спомня си Шварценегер в интервю за германския “Цайт”. “В “Студио 54” и “Илейн” (популярни клубове в Манхатан) той ме водеше от маса на маса, запознаваше ме с продуценти, инвеститори, актьори като Джеймс Каан и Уди Алън, както и с важни светски личности като Джаки Кенеди.” Години по-късно самият Шварценегер става част от най-известното американско семейство, когато през 1986 г. се жени за Мария Шрайвър, племенница на президента на Джон Кенеди. 

След няколко години Шварценегер вече е на върха като актьор. През 1977 година той е номиниран за “Златен глобус”, а през 1982г. с “Конан Варварина” става световна звезда. През 1984 година го канят да играе главната роля в нискобюджетния филм “Терминаторът”. Шварценегер, който определя ролята като “голямо предизвикателство”, е толкова убедителен като робота убиец, че лентата на Джеймс Камерън бързо получава култов статус. 

Комерсиалните успехи следват един след друг, включително с комедии като “Близнаци” с Дани Де Вито и “Ченге в детската градина”. Но всяко нещо си има край. След третия “Терминатор” през 2003 година Шварценегер се сбогува с киното, за да се впусне в трета кариера - на политик.

Арнолд Шварценегер
Getty Images

Губернатор на Калифорния

През същата година той се кандидатира за губернатор на американския щат Калифорния от Републиканската партия. В Сакраменто носи меча си от “Конан Варварина”, представя се като силния човек, от когото затъналата в дългове Калифорния има нужда, и нарича политическите си опоненти “слабаци”. Но се натъква и на трудности: “Като актьор имаш сценарий, който не съществува за политиците. Всеки ден беше нова изненада, час след час, лудост е колко много проблеми се стоварват върху теб, социални помощи, бедност, препълнени затвори - събуждаш се сутрин с 2000 горски пожара в Калифорния или някой е осъден на смърт и трябва да бъде екзекутиран в полунощ, а те ти се обаждат и казват: “Губернаторе, бихте могли да спрете това”, разказва той пред “Франкфуртер Алгемайне Цайтунг” през 2013 година. Самият Шварценегер е привърженик на смъртното наказание. Като губернатор той отхвърля две молби за помилване.

Арнолд Шварценегер
Getty Images

Шварценегер заема поста цели осем години. Първо той често влиза в конфликти с демократите, които имат парламентарно мнозинство в щата, но след това консерваторът става запален природозащитник. Това на свой ред отблъсква доста от приятелите му в Републиканската партия. Шварценегер оставя Калифорния с планина от дългове, която е около три пъти по-голяма, отколкото при встъпването му в длъжност - 91 милиарда долара. Той обаче е достатъчно самоуверен и вероятно сигурен, че може да заеме и най-високия пост в държавата. Но тази врата остава затворена, защото само родените в САЩ имат право да станат президенти.

Шварценегер се завръща към киното, като заснема още два филма от поредицата “Терминаторът”. В момента той продуцира и играе в шпионския сериал FUBAR на “Нетфликс”. 

Природозащитник и противник на Тръмп

Но Шварценегер, който не може да се отдаде само на едно занимание, не загърбва и политическите си каузи. По време на световна климатична конференция във Виена, на която е и съорганизатор, той призова хората да акцентират върху новите технологии и да се откажат от фосилните горива. “Ръцете ни са оцапани с кръв”, каза актьорът и бивш културист. Европа помага за финансирането на агресивната война на Русия срещу Украйна със своите милиардни плащания за горива, подчерта той. 

Шварценегер не пести критики, когато не е съгласен с политиците в собствената си страна. В емоционално видео, публикувано веднага след щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г., нарече Доналд Тръмп лъжец, превратаджия и провален лидер. “Той ще остане в историята като най-лошия президент”, заяви тогава бившият губернатор на Калифорния. Но Америка ще преодолее тези мрачни дни и ще се върне по-силна, “защото сега разбираме какво можем да загубим”. Шварценегер изрази и подкрепата си за новоизбрания президент - демократа Джо Байдън.

“Това не е война в защита на Русия”

И до днес “Терминаторът” е безапелационен по отношение на позициите, които заема. Напоследък - като остър критик на Кремъл. И макар мускулите да са отслабнали, думите са станали значително по-силни. Шварценегер използва популярността си, за да изказва недвусмислено мнението си в социалните мрежи, дори то изобщо да не съвпада с това на бившите му съпартийци. 

В няколко свои изявления той зае ясна позиция за войната на Русия в Украйна. В трогателно видеопослание през март 2022 г. Шварценегер се обърна към руския народ и го призова да се противопостави на пропагандата на Москва. Той заяви, че правителството е излъгало и хората, и войниците за истинските причини за войната в Украйна. Във видеото припомни за своя баща, който е бил “физически и психически сломен” от нацистката пропаганда. “Не искам да бъдете сломени като баща ми”, каза Шварценегер, обръщайки се към руските войници. “Това не е войната в защита на Русия, която са водели вашите дядовци и прадядовци.”

Арнолд Шварценегер
Getty Images

С вълнуващия си живот роденият в Австрия Шварценегер олицетворява американската мечта. Фразата му “Ще се върна” от “Терминаторът” е легендарна. Арнолд Шварценегер винаги е спазвал това обещание.
Deutsche Welle