Всяко четвърто дете в Югоизточна Европа живее в крайна бедност
Всяко четвърто дете в Югоизточна Европа живее в крайна бедност / netinfo

Всяко четвърто дете в Югоизточна Европа и страните от бившия Съветски Съюз живее в крайна бедност, а голяма част от децата в България и Румъния не израстват в свои семейства, се казва в доклад на УНИЦЕФ, публикуван днес в Женева и Кьолн, предадоха световните агенции.

Броят на живеещите в бедност деца е спаднал с 44 на сто от 32 на 18 милиона от 1998 г. досега, посочва Асошиейтед прес.

Според УНИЦЕФ обаче това се дължи на ниската раждаемост. От 1998 г. до 2003 г. децата в Югоизточна Европа са се стопили с 11 милиона, но броят им в сиропиталищата не е спаднал, са казва в доклада. Документът отразява ситуацията в 20 страни от Югоизточна Европа и бившия СССР, но без присъединилите се към Европейския съюз през 2004 г. държави.

Процентът на бедност сред децата се мени значително в отделните държави, посочва базираният в Италия изследователски център "Иноченти". В Босна и Херцеговина пет на сто от децата живеят под прага на нищетата, докато в Киргизстан и Таджикистан този процент достига 80 на сто.Във всички проучени страни повече деца, отколкото възрастни, са засегнати от нищетата и пропастта между бедни и богати продължава да расте.

Докладът отчита, че балканските страни от бившата Югославия, Русия, Румъния, Казахстан и Молдова са отбелязвали особен напредък в борбата с детската бедност след края на 90-те години.