/ пресцентър, Министерство на отбраната
Военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции (СКСО) участваха в ротационната подготовка „Combined Resolve XIII”, която се проведе в Многонационалния център за съвместна подготовка на Сухопътните войски на САЩ в Европа в Хоенфелс, Германия. Военнослужещите от 1-ви батальон за специални бойни действия от СКСО изпълниха задачи по военно подпомагане, специално разузнаване и директни действия, съобщиха от МО.
В подготовката участие взеха и формирования от САЩ, Полша, Република Северна Македония, Румъния, Албания, Литва, Латвия, Италия, Армения, Гърция, Холандия, Германия, Украйна и Грузия.

По време на участието си в подготовката от 17 януари до 5 февруари бяха отработени различни тактики и дейности. Те повишават способностите на формированието от специалните сили при реални действия във враждебна среда и взаимодействие с местното население; при неутрализиране на противникови оръжия и лидери на антиправителствени организации и при осъществяване на координация с конвенционалните сили за провеждане на операции. В хода на подготовката бяха изпълнени процедури по извикване на артилерийска поддръжка, близка авиационна поддръжка и авиационна медицинска поддръжка, както и използване на безпилотни летателни апарати за получаване на моментна и актуална разузнавателна информация.

Участието на българските сили за специални операции в ротационната подготовка „Combined Resolve” продължава повече от 10 години, през които се усъвършенстват придобитите знания и умения и се добиват нови способности.
Целите на „Combined Resolve“ са интегриране на формирования от видовете въоръжени сили на страните участнички в театъра на бойните действия, както и проверка на нивото на оперативна съвместимост между техните формированията.
Участието в такъв вид многонационална ротационна подготовка повишава готовността на подразделенията за участие в операции, засилва професионалните взаимоотношения и подобрява общата координация и взаимодействие със съюзниците и партньорите ни, необходими в случай на криза.