Влиятелен конгресмен оттегли подкрепата си от Клинтън
Влиятелен конгресмен оттегли подкрепата си от Клинтън / netinfo

Претендентката за президентската кандидатура на Демократическата партия Хилари Клинтън понесе нов удар само дни преди ключовите първични избори в Охайо и Тексас на 4 март, предаде Ройтерс. Джон Луис, един от най-влиятелните черни конгресмени, обяви, че прехвърля подкрепата си от Клинтън на Барак Обама. Досега той официално подкрепяше Клинтън.

Луис обясни, че е променил мнението си след убедителната победа на Обама в т.нар. супервторник на 5 февруари, включително в собствения му избирателен район в Атланта, Джорджия. Луис е икона на движението за граждански права, жестоко пребит по време на легендарните демонстрации през 60-те години, и Клинтън се надяваше, че ще й помогне да спечели черните избиратели.

Хората настояват за ново начало в американската политика и мисля, че виждат в сенатор Обама символа на тази промяна, обясни той. В отговор Обама разпространи благодарствена декларация, в която заяви, че Луис е "американски герой и гигант на движението за граждански права и за него е голяма чест да има подкрепата му".

В интервю по телефона за хюстънска телевизия Клинтън заяви, че уважава Луис и разбира, че е подложен на голям натиск. Тя отново наблегна на неопитността на Обама, като заяви: "В крайна сметка, не е важно кой ни подкрепя, а какво представляваме, кои сме и какъв е опитът и квалификацията ни, а това ще решат избирателите".