/ Gulliver/Getty Images
Висшата лига потвърди отново своята отдаденост да завърши настоящия сезон, почти два месеца, след като бе преустановена заради пандемията от COVID-19.

Не е имало двубои от Премиършип след убедителната победа на Лестър у дома над Астън Вила с 4:0 на 9 март, а впоследствие мениджърът на Арсенал Микел Артета даде положителна проба за коронавирус, което предизвика спирането на дивизията преди кръга, насрочен за уикенда на 14-15 март. Други водещи европейски първенства като Ередивизи и Лига 1 вече бяха прекратени, но Висшата лига все още остава твърдорешена да завърши кампанията, заедно с Бундеслигата, която вероятно ще рестартира сезона си в близките няколко седмици.

Президентът на ФИФА: Футбол ще се играе само когато е 100% безопасно

В изявление на Висшата лига се казва, че първенството ще се завърне само когато е безопасно за „играчи, треньори, мениджъри, клубен персонал, привърженици и широката общественост“. Някои клубове, включително Арсенал, започнаха да връщат футболистите обратно на тренировъчните игрища за индивидуални занимания, но лигата сподели, че ще препоръча подновяване на пълноценни тренировки само в съответствие с правителствените препоръки. Освен това, Премиършип потвърди и приветства създаването на правителствена медицинска работеща група, която да отговаря за решения по отношение подновяването на спорта.

Въпреки това, беше подчертано, че не са били взети никакви решения във връзка със спецификите на „Проект Рестарт“. Наскоро стана ясно, че УЕФА е поставила краен срок на първенствата до 25 май, в който лигите трябва да излязат с предложения за рестарт на съответните си кампании. Изглежда малко вероятно английските клубове да играят пред пълни трибуни, ако се завърнат към сезона през лятото – вероятно срещите ще са при закрити врати.

Според информациите, възможността за изиграване на оставащите 92 мача от кампанията на неутрални стадиони е била една от най-обсъжданите теми на петъчната среща, заради опасенията, че фенове могат да се съберат пред стадионите на своите любими клубове, когато не е безопасно това да се случи. По последни информации, Висшата лига се цели в рестарт на сезона на 8 юни.
 
БГНЕС