Вигенин поиска нов кандидат за еврокомисар от България
Вигенин поиска нов кандидат за еврокомисар от България / снимка: Sofia Photo Agency

На свое заседание координаторите на Групата на социалистите и демократите обсъдиха състоялите се до момента изслушвания на кандидати за комисари в Европейския парламент. Координаторът на социалистите в Комисията по развитие Тайс Берман информира за изслушването на Румяна Желева и подчерта неспособността й да се защити адекватно по отношение на проблема за декларацията за финансовите интереси, съобщи пресслужбата на групата. "Вместо да признае, че е пропуснала обявяването на недействащата си фирма, тя се опита да заблуди евродепутатите. По-голям е проблемът обаче с нейната пълна некомпетентност и неспособността й да отговори адекватно на нито един от зададените въпроси."

Кристиан Вигенин като координатор на социалистите в Комисията по външна политика, имаща отношение към работата на комисаря по международно сътрудничество и хуманитарна помощ, настоя социалистите да поискат оттеглянето на Желева.

Ето какво каза българският евродепутат: "Колеги, първо искам да декларирам конфликт на интереси, защото Желева е кандидат от България. Като координатор на социалистите в Комисията по външна политика обаче смятам, че след вчерашното изслушване ние не можем да позволим във външнополитическия екип на Европейската комисия да влезе толкова слаб комисар... Смятам, че е в интерес и на ЕНП да оттегли подкрепата си за Желева, в противен случай ще стане обект на сериозна атака и трудно ще може да обяснят на каква основа настоява за нея. Казвам всичко това единствено и само на база на принципите, в които вярвам, а не защото искам да бъде провалена кандидатура на нашите политически опоненти. Всъщност вчера като българин се срамувах от това, което видях и чух."

Окончателното становище на Комисията по развитие се очаква по-късно днес, а в зависимост от изхода на всички изслушвания Групата на социалистите и демократите ще прецени дали да подкрепи предложения от Барозу състав на новата Европейска комисия.

Румънската евродепутатка Корина Крецу от Социалдемократическата партия, която е заместник-председател на Комисията по развитие в Европарламента, заяви за румънския информационен сайт Зиаре, че би било притеснително в Европейската комисия да има еврокомисар като българката Румяна Желева.

"Решихме да поискаме още веднъж от структурите на Европейската комисия и Европейския парламент официално решение относно декларацията за имущество и конфликта на интереси, след като тя не даде отговор, въпреки че беше попитана пет пъти за двете фирми, които се предполага, че има на нейно име, и които не са вписани в декларацията", заяви Корина Крецу.

"Когато за първи път беше повдигнат въпроса, Барозу повярва на думите й, но ние искаме сега това нещо да бъде проверено", добави тя.

"При Желева се повдига и въпросът за компетентността й. Тя е единствената, която дойде напълно неподготвена. Не знаеше как да отговори на елементарни въпроси", посочи тя, цитирана от БТА.

"Не става дума, че идва от България или, че е предложена от Народната партия, но би било притеснително за Европейската комисия да има комисар, който не познава картата на света. Чудя се как се е справяла като министър на външните работи на България", заяви Крецу.

Тя добави обаче, че вотът не е индивидуален, а е за целия екип. "Ако не гласуваш за екипа заради Желева, означава да гласуваш и срещу Дачиан Чолош. Би било жалко Румъния да загуби шанса си да има еврокомисар по земеделието заради това", заяви заместник-председателят на Комисията по развитие в ЕП.

Цялото изслушване на Румяна Желева гледайте ТУК.