Великобритания ще предложи на всички навършили 16 години първа доза от ваксината на Pfizer/BioNTech, предаде Ройтерс, като цитира изявление на комитета по ваксинацията.

Само преди две седмици комитетът беше публикувал становище, че ваксини трябва да се предлагат единствено на непълолетни, които са уязвими от медицинска гледна точка.

Tова становище беше променено, след като бяха взети предвид промените в разпространението на коронавируса сред по-младите и последните получени данни. Бързото разпространение на варианта Делта сред млади хора доведе неотдавна до рязко увеличение на броя на случаите на заразяване преди училищата да затворят врати за лятната ваканция.

Великобритания бърза с третата доза, планират поставянето й още от следващия месец

"След внимателно разглеждане на последните данни, съветваме да бъде предложена първа доза от ваксина на здравите 16 и 17-годишни", заяви Вей Шън Лим, председател на подкомисията по въпросите на COVID-19 в комитета по ваксинациите. Той добави, че по-късно ще бъде публикуван съвет кога да им бъде предложена и втора доза.

"Макар че COVID-19 обикновено протича леко или асимптоматично при повечето млади хора, за някои може да бъде много неприятен", добави Вей.

Комитетът подчерта, че при вземането на решението си се е ръководил на първо място от ползите за децата, които могат по този начин да останат здрави и да посещават училище. Ваксинацията им обаче ще има и по-широк положителен ефект.

Пица срещу ваксина: Великобритания опитва да убеди чрез стимули младите да се имунизират


Здравният министър Саджид Джавид заяви, че приема съвета и очаква програмата да започне до края на месеца.

Великобритания възприе много по-внимателен подход към ваксинацията на непълнолетни и малолетни от САЩ и Израел, които искат масова ваксинация на хората, ненавършили 18-годишна възраст, отбелязва Ройтерс.
БТА