/ iStock
Британският здравен регулатор одобри лекарство на базирана в Япония фармацевтична компания за лечение на вид рак на стомаха.

Моноклоналното антитяло, което може да се прикрепи към определени ракови клетки и да ги унищожи, беше одобрено в комбинация със стандартна химиотерапия за възрастни с рак на стомаха.

Лекарството е разрешено за употреба при пациенти, при които ракът на стомаха или гастроезофагеалната рефлуксна болест не могат да бъдат отстранени чрез операция или се разпространяват в други части на тялото, предаде Ройтерс.

Лекарството, известно като солбетуксимаб е изследвано в комбинация с химиотерапии в късен етап на заболяването. То удължава времето за преживяемост без прогресия на рака при пациентите. Лекарството беше одобрено в Япония през месец март т. г.

Американската администрация по храните и лекарствата обаче отказа да го одобри, позовавайки се на проблеми, свързани с производител трета страна. Компанията е подала повторно заявлението си и здравният регулатор на САЩ трябва да вземе решението си до 9 ноември.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС