Великобритания ЕС
Великобритания ЕС / БГНЕС
Великобритания е готова да спазва правилата на Европейския съюз и да прави вноски в неговия бюджет две години след като напусне блока през март 2019 г., заяви днес британският премиер Тереза Мей, цитирана Асошиейтед прес.

Мей пътува до италианския град Флоренция - родината на Ренесанса - с надеждата да даде нов тласък на преговорите с ЕС, които изпаднаха в задънена улица заради въпроси като цената, която Обединеното кралство трябва да плати при "развода" и правата на европейските граждани на острова.

Тя заяви, че е постигнат напредък в "тежките" преговори за Брекзит и че правата на гражданите на Европейския съюз ще бъдат гарантирани от британските закони след излизането на страната от съюза, предаде Асошиейтед прес.

Британският премиер Тереза Мей
БГНЕС

Мей: Правата на гражданите на ЕС във Великобритания ще бъдат гарантирани след Брекзита

"Проведохме три кръга преговори и макар на моменти те да бяха тежки, е ясно, че благодарение на професионализма и усърдието на (преговарящите) Дейвид Дейвис и Мишел Барние, постигнахме конкретен напредък по много важни въпроси", заяви тя, цитирана от Ройтерс.

В днешната си реч във Флоренция, Мей изрази амбицията си да намери изход от задънената улица в преговорите за Брекзит, като подчерта, че и двете страни имат "дълбоко чувство за отговорност" да гарантират, че раздялата им ще премине "гладко и разумно".

За да се осъществи излизането на Обединеното кралство по този начин и за да може бизнесът и гражданите да се нагодят към новите условия, тя предложи приблизително двугодишен преходен период, през който "сегашната структура на правилата и регулациите в ЕС" ще продължи да се прилага и Великобритания ще остане част от единния пазар, а "хората ще могат да идват, да живеят и да работят в Обединеното кралство, но ще има регистрационна система, важна подготовка за новия режим".


Тереза Мей търси начин да спаси боксуващите преговори за Брекзит

Тя заяви, че Великобритания ще си изпълни ангажиментите към бюджета на ЕС. "Не искам партньорите ни да се страхуват, че ще платят повече или ще получат по-малко през останалата част от настоящия бюджетен план, в резултат от решението ни да напуснем", каза Мей.

Британският премиер Тереза Мей
БГНЕС

Британската лидерка изключи възможността Великобритания да встъпи в споразумение за свободна търговия с ЕС по модела на Канада или както Норвегия да бъде част от Европейската икономическа зона, което ще я задължи да приеме неограничена свобода на движение. "Не мисля, че някой от тези модели ще бъде най-добър за Обединеното кралство или най-добър за Европейския съюз", заяви тя в комплекса "Санта Мария Новела", бивша полицейска академия и някогашен манастир в центъра на Флоренция.

Великобритания е ангажирана със запазването на Споразумението от Разпети петък в Северна Ирландия и дори когато напусне ЕС, няма да има "физическа инфраструктура на границата" с Ирландия.

Лондон призова ЕС да ускори преговорите за Брекзит

Тя опита да обясни защо избирателите в Обединеното кралство не чувстват ЕС като неразделна част от своята същност, но увери, че Великобритания няма да изостави европейските си съседи. "През цялото си членство Обединеното кралство никога не се е чувствало у дома си в Европейския съюз", каза Мей. По думите й британците никога не са възприемали ЕС като неразделна част от историята си, каквато е той за други народи в Европа.

Успехът в преговорите за Брекзит е "в интерес на всички", каза тя. "Преминаваме през критичен период", но "когато сме заедно, можем да постигнем добри резултати", каза Мей и допълни, че целта е по-добро бъдеще за всички европейски граждани, предаде Франс прес.


Лондон иска да запази сътрудничеството с ЕС в сигурността и борбата с престъпността

Тя смята, че ако двете страни не успеят да постигнат сделка, това ще нанесе "тежък удар" върху бъдещето на Европа и по тази причина призова лидерите на ЕС да подходят с повече креативност и амбиция в преговорите.

Британският премиер Тереза Мей
БГНЕС

Великобритания няма да остане в ЕС чрез "тайна вратичка"

Ръководителят на преговорния екип на ЕС Мишел Барние приветства в комюнике "конструктивния дух" на речта на Мей, на която в знак на единство присъстваха външният министър Борис Джонсън, финансовият Филип Хамънд и министърът за Брекзит Дейвид Дейвис.
БТА